sobota, 21 czerwca 2014

Drożdżowe ciasto z owocami

Jeszcze dwa lata tamu truskawki w naszym domu właściwie nie istniały. A jak już się jakoś w tym domu znalazły to były zjadane cichaczem, po kryjomu, w tajemnicy przed Monią, która jak truskawki lubiła, tak była na nie uczulona :-( wystarczyły 2-3 truskaweczki, żeby młoda była obsypana drobnymi czerwonymi krostkami :-(

W tym roku po nieśmiałych próbach z surowymi truskawkami i po... braku reakcji alergicznej, po kolejnych eksperymentach i... braku reakcji alergicznej... rzuciliśmy się na truskawki ;) przyznaję - w tym sezonie nie było ciasta z rabarbarem ;) ciasta były ;) np. maślankowe z poprzedniego wpisu, ale ZAWSZE Z TRUSKAWKAMI ;)

Pytanie z czym będzie tytułowe drożdżowe nie jest chyba trudne ;)

Ciasto drożdżowe z truskawkami ;)


Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
4-5 dkg świeżych drożdży
1 szkl. mleka
10 dkg stopionego masła
1 jajo
0,5 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
owoce sezonowe - tu... truskawki

Kruszonka:
10 dkg cukru
10 dkg masła
10 dkg mąki pszennej
4 dkg wiórek kokosowych

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ok. 2 łyżek mleka robimy rozczyn i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy suche składniki wraz z wystudzonym masłem. Mieszamy drewnianą łyżką ok. 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto układamy w prostokątnej blaszce, na ciasto wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 120 st. C) i po ok. 10 minutach podkręcamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut - do zrumienienia wierzchu i tzw. "suchego patyczka"



SMACZNEGO ;)





1 komentarz: