Jeszcze dwa lata tamu truskawki w naszym domu właściwie nie istniały. A jak już się jakoś w tym domu znalazły to były zjadane cichaczem, po kryjomu, w tajemnicy przed Monią, która jak truskawki lubiła, tak była na nie uczulona :-( wystarczyły 2-3 truskaweczki, żeby młoda była obsypana drobnymi czerwonymi krostkami :-(
W tym roku po nieśmiałych próbach z surowymi truskawkami i po... braku reakcji alergicznej, po kolejnych eksperymentach i... braku reakcji alergicznej... rzuciliśmy się na truskawki ;) przyznaję - w tym sezonie nie było ciasta z rabarbarem ;) ciasta były ;) np. maślankowe z poprzedniego wpisu, ale ZAWSZE Z TRUSKAWKAMI ;)
Pytanie z czym będzie tytułowe drożdżowe nie jest chyba trudne ;)
Ciasto drożdżowe z truskawkami ;)
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
4-5 dkg świeżych drożdży
1 szkl. mleka
10 dkg stopionego masła
1 jajo
0,5 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
owoce sezonowe - tu... truskawki
Kruszonka:
10 dkg cukru
10 dkg masła
10 dkg mąki pszennej
4 dkg wiórek kokosowych
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ok. 2 łyżek mleka robimy
rozczyn i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie
roztapiamy masło. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy suche składniki
wraz z wystudzonym masłem. Mieszamy drewnianą łyżką ok. 15 minut i
zostawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto układamy w prostokątnej blaszce, na ciasto
wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do lekko
nagrzanego piekarnika (ok. 120 st. C) i po ok. 10 minutach
podkręcamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut
- do zrumienienia wierzchu i tzw. "suchego patyczka"
SMACZNEGO ;)
mniam, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń