wtorek, 8 marca 2016

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką duszoną w cydrze

Tydzień temu rozłożyła nas choroba... Dzieciaki leżały z gorączką, którą potem sprzedały mamie ;) Na początku choroby człowiekowi jeść się nie chce, ale potem... Potem do głosu dochodzą zachcianki ;) 

Jasiek wymyślił, że dawno nie jedliśmy wątróbki. Faktycznie, tak się złożyło, że... Nawet nie wiem dlaczego... Wątróbka droga nie jest, szybko się ją przyrządza i jest smaczna ;)
Kupiłam więc wątróbkę, kupiłam cebulę i jabłka ;) Stojąc w kolejce do kasy zauważyłam jakieś  promocyjne puszki... Okazało się, że to cydr jabłkowy... Hmmm... wątróbka z jabłkiem... ten cydr... no i tak puszka wylądowała w koszyku ;) w sumie to był już rzut na taśmę ;)

Co z tego wszystkiego wyszło? 

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ DUSZONĄ W CYDRZE

30 dkg wątróbki drobiowej
mleko do namoczenia wątróbki
2 - 3 cebule
1 kwaśne jabłko
1 puszka cydru jabłkowego (sporo z tego zostanie do wypicia)
mąka do oprószenia wątróbki
sól
pieprz
majeranek

Wykonanie:
Wątróbkę myjemy, czyścimy, kroimy na kawałki, zalewamy mlekiem i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Cebule kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy, dodajemy starte jabłko i jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem po czym zalewamy wszystko cydrem (tak, żeby cebula i jabłko były przykryte płynem) i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
W tym czasie wyjmujemy z lodówki wątróbkę, odlewamy mleko, płuczemy wątróbkę i osuszamy ją delikatnie ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypujemy mąkę, wrzucamy do niej wątróbkę, staramy się każdy kawałek wątróbki potraktować mąką i wrzucamy wątróbkę na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Smażymy wątróbkę na niewielkim ogniu. Po usmażeniu się wątróbki wyłączamy gaz i dodajemy do niej uduszoną cebulkę z jabłkiem. Doprawiamy do smaku i gotowe ;)


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz