sobota, 2 maja 2015

Kokosowy śmietanowiec

Przygotowania do Pierwszej Komunii Jaśka wkraczają w decydującą fazę ;)
Jakiś czas temu siedliśmy sobie przy stole i zaczęliśmy wymyślać jakie ciasta "wjadą" na stół na przyjęciu komunijnym ;) Jasiek zażyczył sobie sernik - przepis podamy wkrótce ;) Monia zamówiła Leśny Mech ;) dzieciaki wspólnie ustaliły, że chcą jeszcze trufle bananowe, ciasteczka owsiane i... "jakieś inne ciasto" ;) Łaskawie zezwolili matce na upieczenie czegoś według własnego uznania ;)
Matkę ten zaszczyt tak znokautował, że nie wiedziała jakie ma być to "jakieś inne ciasto"... Z pomocą przyszedł facebook ;) pewnego dnia, na pewnej grupie pojawiło się zdjęcie i opis, że ciasto proste a pyszne ;) popatrzyła matka na składniki - jest kokos! jest dobrze! ciasto z kokosem musi być dobre ;) tak z urzędu ;) popatrzyła matka na pozostałe składniki - brakowało tylko śmietany 18%... następnego dnia matka kupiła śmietanę i... jakoś nie mogła się zebrać do pieczenia...

Dzień pieczenia "jakiegoś innego ciasta" nastał był wczoraj ;) powód był prozaiczny... śmietanie kończył się termin przydatności do spożycia, a matce kończył się czas na eksperymentowanie - Komunia już w następną niedzielę...

Zabrała się matka do roboty i oto efekt ;)


Ciasto wygląda pięknie, pachnie pięknie ;) musicie spróbować ;)

Kokosowy śmietanowiec

Ciasto:
6 żółtek
3 szkl. mąki tortowej
1 kostka masła/margaryny (250g)
1/3 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowo - śmietankowa:
6 białek
0,5 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru!!!)
400g kwaśniej śmietany 18%
100g wiórek kokosowych

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane zimne (!) masło. Zagnieść ciasto, 1/3 zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika, resztą wyłożyć dno prostokątnej blaszki.
Śmietanę wymieszać z wiórkami kokosowymi. W wysokim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie już sztywna powoli dodawać cukier, następnie budynie i stopniowo, po jednej łyżce masę śmietanowo - kokosową. Sztywna dotąd masa zacznie rzednąć - spokojnie - tak ma być ;) jak wszystkie składniki się połączą można wylać masę na ciasto. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i ścieramy je na grubych oczkach tarki na masę kokosowo - śmietanową. Całość pakujemy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 50 - 60 minut ;)





Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz