sobota, 11 października 2014

Krem z dyni

Było już ciasto z dyni, był pasztet i dyniowe nadzienie w cukinii ;) teraz kolej na zupę ;) w sumie to od zupy powinno się chyba zaczynać, ale... powiedzmy, że najlepsze zostało na koniec ;)

Przepis prosty, nieskomplikowany, a zupka smaczna ;)

Krem z dyni

1 dynia hokkaido (ok. 1,2 - 1,5 kg)
1 puszka mleczka kokosowego
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera (korzeń)
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
gałka muszkatołowa
chili
sól 
pieprz

Warzywa myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je i rozdrabniamy blenderem podlewając wywarem w razie potrzeby. Zmiksowane warzywa zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy mleczko kokosowe, rozgnieciony czosnek, gotujemy chwilkę i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, chili, pieprzem i solą. Dodajemy także starty imbir. Podajemy z grzankami i śmietanowym kleksem ;)

smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz