czwartek, 9 października 2014

Cukinia z dyniowym farszem - cz.3 dyniowej serii ;)

Miał być dyniowy cykl to jest dyniowy cykl ;)
W części trzeciej dynia jest nieco zakamuflowana... To przez Monikę - nie podziela miłości do dyni, więc czasem trzeba trochę ostrożnie ;)
Monia za to lubi cukinię ;) leżała taka przerośnięta biedaczka w lodówce i czekała na swoją kolej ;) Niestety dynia hokkaido rządzi w naszej kuchni ;) Co zrobić, żeby nie usłyszeć od panny córki "znowu dynia? nie będę jadła!"? Dynię trzeba schować i dyskretnie przemycić ;) No i tak cukinia stała się kurierem - przemytnikiem ;) Nafaszerowałam ją różnościami, w tym... dynią ;)

Cukinia z dynią ;)

1 spora cukinia
300g mielonego mięska (z łopatki lub szynki)
300g dyni (u nas hokkaido)
200g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
sól
pieprz
zioła

Wszystkie warzywa myjemy, cukinię przekrwawmy wzdłuż, wydrążamy, solimy i odstawiamy na chwilkę. W tym czasie podobnie postępujemy z dynią, której jednak nie solimy, a kroimy w kostkę podobnie jak pozostałe warzywa. Mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z cebulką, dodajemy czosnek, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dusimy ok. 20 minut. Z wydrążonej cukinii wylewamy wodę i napełniamy łódeczki farszem mięsno-warzywnym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st. C na ok. 40 minut, następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Smacznego ;)




* czas pieczenia uzależniony jest od wielkości cukinii - większa (grubsza) musi piec się dłużej ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz