sobota, 6 września 2014

Ryžový nákyp – ciasto ryżowe z owocami i twarogiem


Swego czasu często bywałam na Słowacji – krainie zameczków stojących na porośniętych lasem wzgórzach. W czasie tych wycieczek zwykle próbowałam przeróżnych kluseczek, z których słynie Słowacja i dań z jagnięciny, bo w tamtych czasach była dla mnie całkowitą nowością. 
Podczas jednego z moich pobytów w bajkowej Słowacji, w restauracji pod Nitrą zamówiłam ryžový nákyp.
Ryžový nákyp już na samym początku stwarza problemy do jakiej kategorii go zakwalifikować… W języku słowackim „nákyp” to ciasto.... Ciasto ryżowe występuje tam w wielu wersjach – najczęściej z owocami. W Polsce jego odpowiednikiem jest ryż zapiekany z jabłkami, który podaje się na…obiad.


Poniżej przedstawiam przepis i sposób wykonania, a decyzję kiedy podać nákyp pozostawiam Wam ;) 

Ryžový nákyp 

Składniki: 

500 g białego ryżu 
250 g twarogu 
125 g masła 
4 łyżki cukru 
3 łyżki cukru pudru 
2 duże lub 3 małe jaja 
1 litr mleka 
0,7 litra wrzącej wody 
cukier waniliowy 
2 łyżki oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól 
bułka tarta 
owoce (najlepiej z kompotu - tutaj pigwy) 


Wykonanie: 

Ryż przebieramy (znaczy się: brzydkie ziarenka i.... ewentualnych nielegalnych imigrantów wywalamy), myjemy i prażymy w garnku na rozgrzanym oleju zalewając go po chwili wrzącą wodą (ok. 0,7 l). Dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy, sól, masło (ok. 50 g) i gotujemy często mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę wlewamy do garnka mleko i gotujemy ryż do miękkości, po czym zostawiamy do wystygnięcia. 

Następnie rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z masłem (ok. 50 g) i cukrem pudrem. Do wystudzonego ryżu dodajemy masę z żółtek i ubite białka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie łączymy ze sobą. Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy wykładamy połowę ryżu, na ryżu układamy owoce i posypujemy je twarogiem, a następnie przykrywamy resztą ryżu i wierzch smarujemy masłem. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. 

Smacznego! 

PS. Słowacy podają do nákypu kompot, więc może to jednak danie obiadowe? ;)

fot. Amelia Olszewska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz