piątek, 31 stycznia 2014

Zapiekanka szpinakowo - pomidorowa

Dzisiaj na blogu miał pojawić się inny przepis, ale na prośbę cioci Karoliny zmieniamy plany i pokazujemy co dzisiaj jedliśmy na obiadek ;) Choroba matki czasem na swoje plusy ;)

Matka robiła podchody... Panna Córka szpinaku nie lubi... Zwykle robiłam tę zapiekankę, gdy młodej z nami nie było, ale że dzisiaj taki śmieszny dzień, gdy matka rzuca się po kuchni i robi 1001 potraw na raz, doszłam do wniosku, że nawet jeśli Panna Córka wzgardzi zapiekanką ze szpinakiem, z głodu nie zemrze ;)

No i co? Panna Córka zaznaczając z płaczem, że "tego zielonego" jeść nie będzie, zapewniona, że Jasiek chętnie "to zielone" przygarnie... zjadła wszystko ;) Tak, ten przepis ma moc ;) tę zapiekankę pałaszują nawet zaciekli wrogowie szpinaku ;) 
Musicie spróbować ;)

Łapcie przepis (proporcje na naczynie żaroodporne o średnicy 18cm):

150g makaronu (u nas grube wstążki)

250g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy - "trójkącik"
2 łyżki fety
1 łyżka śmietany 18%
0,25 szklanki startego żółtego sera
pieprz

0,5 puszki pomidorów
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
bazylia
oregano

0,5 szklanki tartego żółtego sera (do posypania wierzchu)

________________________________________________________________________

Wszystko mamy? To do garów ;)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente ;)

Szpinak dusimy z wyciśniętym czosnkiem, serkiem topionym, fetą, pieprzem, dodajemy śmietanę i na końcu żółty ser ;)

Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pomidory i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Dusimy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji - sosik nie może być za rzadki, żeby nam przez makaron nie przeleciał ;)

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy makaron


Makaron polewamy obficie sosem pomidorowym






a na koniec masę szpinakowo - serową ;)


jak zapiekanka to na wierzchu musi się znaleźć... tarty żółty ser ;)

z boku wygląda to tak


Naczynie żaroodporne przykrywamy i pakujemy do piekarnika do temp. 180st.C na ok. 20 minut ;)

Po tym czasie nasza zapiekanka wygląda tak ;)



SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz