niedziela, 19 stycznia 2014

Orkiszowe muffinki z bananem i czekoladą

Jadą goście, jadą ;)
Goście wyjątkowi, bo już za kilka dni ich święto ;) Pewnie już się domyślacie o kogo chodzi ;)
Naszymi gośćmi będą Babcia i Dziadek ;)

Dzieciarnia postawiła na coś słodkiego ;) MUFFINKI :-)
Niestety poświąteczne brzuszki są nieco za bardzo zaokrąglone, więc choć jeden składnik postanowiliśmy "odchudzić" ;) wybór padł na mąkę ;) zamiast białej pszennej mąki użyliśmy pełnoziarnistej mąki orkiszowej ;)

tak powstała nasza receptura na...



ORKISZOWE MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ ;)

250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
+
200ml mleka
2 żółtka
2 białka
70ml oleju
1 banan
100g czekolady

Suche składniki mieszamy w misce, w drugiej misce mieszamy żółtka z mlekiem i olejem, w trzeciej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę ;)
Zawartość dwóch pierwszych misek łączymy łyżką, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy pogniecionego widelcem banana i pokrojoną czekoladę ;)
Ciastem wypełniamy papilotki (z tej porcji wychodzi nam 12 muffinek) i pieczemy w temp. 190st. C przez ok. 20 minut ;)

SMACZNEGO ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz